Kako možemo da vam pomognemo?

INSTALACIJA I KORIŠĆENJE

Gde mogu preuzeti aplikacije?

Zvanični i jedini kanal distribucije naših aplikacija jeste Google Play prodavnica. Preuzimanje aplikacija na drugim sajtovima i na druge načine može delimično ili u potpunosti predstavljati bezbednosni rizik za korisnika.

 

Šta mi je potrebno da bih instalirao aplikaciju?

Da biste instalirali aplikaciju potrebna Vam je internet veza i pristup Google Play prodavnici, te minimum 200Mb slobodnog prostora na uređaju (Android sistem može blokirati instalaciju ako imate manje slobodnog prostora).

 

Zašto veličina instalirane datoteke nije ista na različitim uređajima?

Veličina instalacione datoteke svake aplikacije je jedinstvena za sve verzije Android sistema i prikazana je na stranici aplikacije u Google Play prodavnice u dnu opisa. S obzirom da se Android sistemi razlikuju među sobom tako je i način kako se aplikacije instaliraju i pokreću drugačiji. Na sistemima posle Android 4.4 (posebno 6.0 i novijim), aplikacije zauzimaju više prostora u uređaju ali se i brže pokreću. Primetićete i značajnu razliku u zauzetom prostoru između starijih i novijih sistema koja može iznositi i do 15 Mb.

 

Mogu li aplikaciju instalirati na eksternu karticu?

Celu aplikaciju ne možete instalirati na eksternu karticu i to je sistemsko oganičenje (ograničenje operativnog sistema). Ipak, sve aplikacije poseduju opciju za prebacivanje dela sadržaja na karticu. Ova mogućnost se lako može koristiti na sistemima zaključno sa verzijom 5.1.1 odabirom opcije na putanji Podešavalja > Aplikacije > [naziv aplikacije] > Prebaci na SD karticu. Korišćenje ove mogućnosti ne zahteva prethodne modifikacije sistema. Na novijim sistemima (od verzije 6.0) prebacivanje dela sadržaja aplikacije nije podrazumevano omogućeno. Sadržaj stoga možete pokušati da prebacite samo ukoliko koristite neku od aplikacija koja omogućava ovu funkciju. Druga mogućnost je korišćenje brzih eksternih kartica koje je potrebno prilikom prvog korišćenja podesiti kao interni prostor (vodite računa da se tako podešena kartica više ne može koristiti kao prenosna) pri čemu će ih Android tretirati objedinjeno sa već predifinisanihm prostorom za skladištenje podataka (ROM). Ukoliko korisnici koriste sisteme do verzije 5.1.1. prebacivanjem sadržaja na karticu aplikacija će u uređaju zauzeti znatno manje prostora (na primer, oko 10 Mb) dok će ostatak biti smešten na eksterni prostor. Imajte u vidu da će prilikom instalacije novije verzije doći do ponovne instalacije na internu memoriju te postupak prebacivanja sadržaja morate ponoviti.

 

Šta mi je potrebno da bih koristio aplikacije?

Za većinu funkcija aplikacija dovoljan je samo uređaj sa Android operativnim sistemom verzije 4.1 ili novijim. Neke dodatne funkcionalnosti poput prečica na početnom ekranu ili adaptibilnih ikonica traže novije verzija sistema ili drugačije okruženje.

 

Da li postoji uslov rezolucije ekrana?

Ne. Svaki uređaj bez obzira na dijagonalu ekrana može pokrenuti svaku od aplikacija i doneti identično iskustvo.

 

Na kojim uređajima mogu instalirati aplikacije?

Svaki uređaj koji poseduje pristup Google Play prodavnici je u mogućnosti da pokrene svaku našu aplikaciju. To znači da se aplikacije mogu instalirati na telefone, tablete, računare i TV uređaje. Aplikacije nisu prilagođene za upotrebu na pametnim časovnicima.

 

Zašto mi Play prodavnica pokazuje da su aplikacije samo za telefone?

Prilikom instalacije na uređaje veće dijagonale, korisnici će prethodno u samoj prodavnici videti naznaku da su aplikacije kreirane za telefone. To znači da u njihovom dizajniranju nisu korišćenja određena pravila koja postoje za uređaje većih dijagonala. I pored toga aplikacije se mogu instalirati, a doneće vam iskustvo identično onom na telefonu.

 

Da li mi treba pristup internetu da bih koristio aplikacije?

Ne. Glavni deo ni jedne od naših aplikacija ne zahteva internet vezu. Pojedini sadržaji mogu biti smešteni na internetu o čemu će korisnik biti informisan pre odabira opcije. Ovi dodatni sadržaji ne utiču na funkcionisanje aplikacija.

 

Zašto ne mogu da kopiram sadržaj aplikacija?

Kopiranje je moguće samo iz sadržaja koje kreira korisnik. Jedinu takvu mogućnost pružaju "Moji sadržaji" u aplikaciji "Ortodoksija". Sav ostali sadržaj je zaštićen autorskim pravima drugih proizvođača i kao takav nije dostupan za manipulaciju od strane korisnika.

 

Koliko su česte nove verzije aplikacija?

Nove verzije su dostupne kada se u aplikaciji pojave novi sadržaji ili kada su otklonjene uočene greške. Dinamika ažuriranja stoga nije jasno određena. Najčešća ažuriranja ima aplikacija "Ortodoksija" koja se ažurira 4 puta godišnje, u toku velikih postova, dok se druge aplikacije ažuriraju najmanje jedanput godišnje.

 

Da li moram da preuzmem novu verziju aplikacije?

Ne, ali je preporučljivo. Nove verzije donose nove sadržaje, a eventualne nepravilnosti u radu su otklonjene.

 

WIDGETI

Zašto jedino "Ortodoksija" ima dodatak (widget)? Zašto ovaj dodatak ne pokazuje kalendar za današnji dan?

Ni jedna naša aplikacija ne traži pristup korisničkim dozvolama, a treba imati u vidu i da dodaci često mogu predstavljati uzrok bržeg pražnjenja baterije. Što se aplikacije Ortodoksija konkretno tiče, kalendar predstavlja samo njen koristan dodatak ali ne i osnovnu oko koje je formiran ostali sadržaj, zbog čega smo kreirali "pasivni" dodatak čiji se sadržaj ne ažurira. Time je korisnicima omogućen direktan pristup kalendaru, ali bez uticaja na potrošnju baterije uređaja. Ovaj dodatak je namenjen prvenstveno korisnicima sistema 7.0 ili starijim koji nemaju mogućnost korišćenja aktivnih prečica ili pločice.

 

Kako da postavim dodatak na početni ekran?

Potrebno je da kliknete na prazan prostor početnog ekrana, nakon čega će se u donjem delu ekrana pojaviti određene opcije (iskustvo može odstupati u zavisnosti od okruženja koje koristite) ili u okviru iskačućeg menija na samom ekranu (Android 9.0 ili prilagođeno okruženje). Ukoliko koristite Android sistem stariji od 5.0, widgeti su smešteni u kartici u okviru odeljka sa svim aplikacijama kojem pristupate preko kružnog tastera u dnu početnog ekrana. Sistemi koji podržavaju aktivne prečice prikazaće vam kvadratnu ikonicu u vrhu spiska kao oznaku da postoje widgeti. Odaberite opciju "widgets" i na spisku aplikacija pronađite "Ortodoksiju". Kliknite widget aplikacije i prevucite ga na početni ekran. Podesite ga kako vama odgovara.

 

Kako da postavim direktan pristup kalendaru na početnom ekranu telefona iz aktivnih prečica?

Ukoliko ispunjavate uslove za korišćenje prečica (Android 7.1 ili noviji), prvo je potrebno da ikonicu aplikacije postavite na početni ekran telefona. Kliknite na ikonicu i zadržite pritisak dok se ne pojavi meni u kojem se nalaze opcije kalendar, molitvenik, Sveto pismo i posna hrana. Primetićete da je u desnom delu menija svake od opcija oznaka = . Kliknite na ovu oznaku u meniju koji želite da izdvojite i ne puštajte dok se opcija menija ne izdvoji. Smestite je gde želite na ekranu, a prečicu za pristup samoj aplikaciji možete ukloniti sa početnog ekrana.

PREČICE

Zar prečica na početnom ekranu nije ikonica instalirane aplikacije?

Jeste. Ipak, od verziji Android sistema 7.1, kada korisnik klikne na ikonicu aplikacije, pojaviće se dodatne opcije. To su prečice.

 

Zašto nemam pristup prečicama na početnom ekranu uređaja?

Za upotrebu prečica na početnom ekranu telefona/tableta, potrebno je da vaš uređaj ispunjava jedan od dva uslova: da ga pokreće Android sistem verzije 7.1 ili noviji (što je sistemski zahtev), ili da koristite drugačije okruženje poput Lawnchair, Action ili Nova Launcher ili drugih koji imaju implementiranu ovu funkcionalnost (dostupni u Google Play prodavnici). Ako posedujete neko od navedenih okruženja, verzija sistema nije važna (najčešće su podržane sve od 4.1 do 10.0). Takođe, imajte u vidu da trenutno samo aplikacije "Ortodoksija" i "Nauči baze podataka" poseduju ovu opciju.

 

Koja je prednost prečice?

Prečica na početnom ekranu omogućava da sa jednog mesta, bez otvaranja aplikacije, direktno pristupite određenim delovima aplikcije koje programer smatra bitnim. Takođe, prečica na početnom ekranu može da se razdvoji i da se kreira nova direktna prečica. Tako iz "Ortodoksije" možete kreirati prečicu samo za kalendar, samo za molitvenik, samo za Sveto pismo ili samo za kuvar odnosno za više njih istovremeno.

 

Kako da kreiram direktnu prečicu?

Prvo je potrebno da ikonicu aplikacije "Ortodoksija" postavite na početni ekran telefona. Kliknite na ikonicu i zadržite pritisak dok se ne pojavi meni u kojem se nalaze opcije kalendar, molitvenik i jelovnik. Primetićete da je u desnom delu menija svake od opcija oznaka = . Kliknite na ovu oznaku u meniju koji želite da izdvojite i ne puštajte dok se opcija menija ne izdvoji. Smestite je gde želite na ekranu, a prečicu za pristup samoj aplikaciji možete ukloniti sa početnog ekrana.

 

PLOČICA

Šta je pločica?

Kada korisnik Android sistema na početnom ekranu povuče prstom na dole, statusna traka se razvuče u pravougaoni okvir u kojem se nalazi pristup nekim funkcijama telefona (status pristupa WiFi mreži, mobilnim podacima, lokaciji itd.) Taj deo se naziva brzo podešavanje (Quick Settings). Svaka ikonica koju vidite u tom delu je pločica (tile).

 

Čemu služi pločica?

Ortodoksija nudi mogućnost da dodate pločicu za brzi pristup Ortodoksija kalendaru u brzo podešavanje, što je posebno korisno ukoliko želite da imate stalan pristup pravoslavnom kalendaru koji ne zauzima prostor na ekranu Vašeg uređaja i ne troši resurse uređaja.

 

Da li treba da učinim nešto posebno kako bih koristio pločicu?

Potreban Vam je Android uređaj sa sistemom verzije 7.0 i noviji (na starijim sistemima ova opcija može biti omogućena u pojedinim modifikovanim sistemima ili upotrebom dodatnog softvera). Za korišćenje je dovoljno da instalirate Ortodoksiju verzije 8 (Božićno ažuriranje).

 

Kako da dodam pločicu?

Otvorite brzo podešavanje (opisano u prvom odgovoru) i pogledajte gde se nalazi ikonica olovke (najčešće pored ikonice za pristup podešavanjima telefona) ili natpis Uredi, a potom je kliknite. Pojaviće se lista svih aktivnih pločica (gornji deo ekrana), ispod čega će biti dostupne pločice koje nisu u upotrebi. Pronađite pločicu Ortodoksija u donjem delu, kliknite je i ne puštajući je, prevucite u gornji deo ekrana. Na tom mestu je možete premestiti tamo gde Vama odgovara. Kada ste zadovoljni organizacijom pločica, kliknite na strelicu pored natpisa Uredi u gornjem levom uglu ekrana. Pločica je spremna za korišćenje.

 

Kako se koristi pločica?

Svaki put kada želite da vidite pravoslavni kalendar, razvijte brzo podešavanje i kliknite na Ortodoksija pločicu.

 

DELJENJE SADRŽAJA

Šta je deljenje sadržaja?

Android sistem omogućava da u pojedinim aplikacijama (u okviru njihovog menija) odaberete opciju "Deli" (Share). Ova opcija Vam pritom pokazuje u koje aplikacije instalirane na svom uređaju možete podeliti sadržaj. Aplikacija "Ortodoksija" od verzije 8.340 nudi opciju da sadržaj drugih aplikacija podelite u vaše sadržaje, odnosno u Beležnicu.

 

Navedeno je da "Ortodoksija" nema pristup internetu i drugim servisima. Nije li ovo onda suprotno tome?

Nije. "Ortodoksija" ne dozvoljava da delite njen sadržaj već samo da u Beležnicu unesete sadržaj drugih aplikacija.

 

Ako ne postoji preistup internetu, zašto su neki sadržaji "Ortodoksije" smešteni na internet?

Ni jedna naša aplikacija nema aktivan pristup internetu (aktivan pristup je onaj kojim se prilikom pokretanja aplikacije njen sadržaj u celosti ili delovima preuzima sa interneta), već pasivan pristup, a to znači da korisnik nakon što je upoznat da je sadržaj na internetu može odabrati da li želi da ga preuzme ili ne. Ovi sadržaji su takvi da ne utiču na rad aplikacije.

 

Da li je ovo bezbedno?

Deljenje sadržaja kao radnja jeste bezbedna. Ipak, na korisniku je da sam utiče na sadržaj koji deli.

 

Kada hoću da podelim sadržaj u "Ortodoksiju" samo se otvara prazna beleška. Gde je sadržaj?

Zbog bezbednosti i lakšeg upravljanja sadržajima koje želite da kopirate, deljenje u Beležnicu nije automatski proces. Sadržaj koji ste kopirali morate ručno ulepiti kao belešku.

 

Kako da podelim sadržaj?

Kada ste pronašli sadržaj koji želite da sačuvate u Beležnici, na primer u internet pregledaču na svom uređaju, označite tekst prevlačenjem prsta i iz iskačućeg prozora odaberite "kopiraj" (copy). Potom odaberite meni za deljenje iz istog pregledača i sa spiska dostupnih aplikacija za deljenje odaberite Beležnicu koja je predstavljena ikonicom "Ortodoksija". Otvoriće se nova beleška. Kliknite na početak polja sadržaj (donja crta beleške) i zadržite prst par sekundi dok se ne pojavi iskačući prozor "nalepi" (paste). Sav kopirani tekst će biti automatski unet u beležnicu. Obavezno imenujte novu belešku i kliknite na potvrdni znak u gornjem desnom uglu prozora.

 

Kopirao sam tekst, zalepio, ali beleška nije sačuvana?

Da li ste imenovali svoju belešku? Beleška bez naziva neće biti sačuvana.

 

Mogu li deliti sadržaj "Ortodoksije"?

Ne. Sav sadržaj (osim beleški koje same kreirate) nije moguće deliti van aplikacije.

 

ADAPTIBILNE IKONICE

Šta su alfa, beta i stabilna verzija?

Naše aplikacije se kreiraju tako da donesu najbolje iskustvo. Stoga neke od njih prolaze određene faze u razvoju i postepeno se distribuiraju tržištu. Alfa verzija aplikacije znači da je ona u ranoj fazi razvoja. Takva aplikacija još nije namenjena širokom krugu korisnika (ograničeno testiranje, posebne funkcionalnosti koje nisu namenjene korisnicima ili prvo pojavljivanje aplikacije). Konkretno, sve aplikacije obavezno prolaze kroz alfa fazu tesitranja i dostupne su samo ograničenom krugu korisnika. Beta faza je faza tesiranja aplikacije u korisničkom okruženju uz dodavanje i uklanjanje pojedinih funkcija kako bi se dobilo najbolje iskustvo. Beta fazu trenutno ima samo aplikacija "Ortodoksija". Pristup beta kanalu vrši se preko Play prodavnice na stranici aplikacije. Stabilna verzija je kanal konačne distribucije aplikacije korisnicima. Važno je skrenuti pažnju da su sve aplikacije, bez obzira na fazu u kojoj se nalaze, dostupne samo preko Google Play prodavnice.

 

U čemu je razlika između nezavisne i integrisane beta verzije aplikacije?

Nezavisna verzija aplikacije koju je aplikacija "Ortodoksija" imala u jednom periodu mogla je biti instalirana uporedo sa stabilnom verzijom. Kako je to od korisnika tražilo dupli prostor za instalaciju beta verzija je postala integrisani kanal čime je korisniku ostavljena mogućnost da odabere trenutak u kojem će se priključiti čime će uvek imati instaliranu samo jednu verziju aplikacije.

 

Koja je razlika između beta i stabilne verzije?

Beta verzija ukazuje da su aplikaciji dodate funkcije koje su još uvek u fazi testiranja, odnosno eksperimentalne, te ne moraju biti u potpunosti operabilne, pružiti najbolje iskustvo niti implementirane u finalnoj verziji. Zbog velikog broja različitih uređaja i verzija sistema, aplikacija se testira u korisničkoj upotrebi (beta kanal), nakon čega prelazi u stabilnu verziju. S obzirom da se testiranja vrše pažljivo i detaljno, očekivano je da beta verzija bude vrlo približna stabilnoj. Ipak, pojedini korisnici mogu doživeti iznenadna zatvaranja aplikacije, prestanak odgovora aplikacije na korisnički zahtev ili druge manje probleme u radu. Stoga je beta verzija samo preventivni korak u cilju dobijanja najboljeg kvaliteta u upotrebi aplikacije. Trajanje jednog beta ciklusa je između nedelju i mesec dana.

 

Koji je preduslov za korišćenje beta verzije i kako da znam da li koristim stabilnu ili beta verziju?

Da biste imali pristup beta kanalu, morate imati instaliranu stabilnu verziju aplikacije "Ortodoksija". Dovoljno je da na stranici aplikacije u Google Play prodavnici (sa Vašeg uređaja ili preko računara) odaberete link za prijavljivanje na beta listu koji je nalazi u okviru opisa aplikacije. Otvoriće se nova stranica kojoj morate pristupiti preko svog Google naloga (uslov koji postavlja Google) gde ćete moći da se prijavite na beta listu. Potom ćete biti vraćeni u prodavnicu gde će nakon nekog vremena biti ponuđena nova (beta) verzija za ažuriranje. Vizuleno, razlika je očigledna u okviru same prodavnice: korisnici koji imaju instaliranu stabilnu verziju imaće priliku da vide samo sadržaj koji se nudi u toj verziji, dok će beta korisnicima naslov aplikacije glasiti Ortodoksija (Beta), a u opisu šta je novo stajaće izmene unete u dostupnom beta ažuriranju. Uz navedeno, ispod naziva aplikacije stajaće tekst "Vi ste beta tester ove aplikacije. Odlično!" Takođe, aplikacija će biti dostupna u okviru posebne kartice u samoj prodavnici: pored ažuriranja i svih aplikacija pojaviće se i kartica beta.

 

Mogu li se vratiti na stabilnu verziju?

Kada korisnik počne sa korišćenjem beta verzije, dobijaće svaku izmenu u narednom periodu do trenutka kada aplikacija bude unapređena u stabilnu verziji (kada stabilna verzija bude novija od beta kanala). Tog trenutka, korisnik će koristiti stabilnu verziju do naredne beta izmene. Ukoliko više ne želite da korisitite beta verziju, možete se odjaviti preko Google Play prodavnice. Ako se odlučite da napustite beta kanal pre naredne stabine verzije to možete učiniti sa iste stranice u Google Play prodavnici.

 

Moram li instalirati beta verziju i da li je mogu ukloniti?

Nemate nikakvu obavezu da instalirate beta verziju. Uklanjanje beta verzije se vrši napuštanjem kanala preko Google prodavnice na Vašem uređaju (telefonu, tabletu) gde je potrebno da iz menija instaliranih aplikacija odaberete karticu „beta“ a potom klikom na naziv aplikacije, na dnu njene stranice, u delu „Vi ste beta tester“ na opciju „napusti“. VAŽNO: Ukoliko se odlučite da uklonite (izbrišete, deinstalirate) aplikaciju, to se neće odnositi na beta verziju, već na Ortodoksiju u celini! Time ćete izgubiti eventualne podatke koje ste sačuvali u beležnici! Nakon odjavljivanja sa beta liste, Google prodavnica vas može vratiti na poslednju stabilnu verziju aplikacije, a nove beta verzije više nećete dobijati. Kada poželite, možete se ponovo prijaviti na beta kanal.

 

Mogu li paralelno instalirati stabilnu i beta verziju na svom uređaju?

Ne. Beta verzija je integrisana i više nije reč o dve odvojene, već o jednoj aplikaciji u dva oblika.

 

Instalirao sam stabilnu verziju ali se ne ponaša na predviđeni način.

Ukoliko doživite ovakvo iskustvo, obavezno se obratite elektronskom poštom autoru aplikacije kako biste ukazali na problem. Imajte u vidu da ako aplikaciju koristite prvi put, njena instalacija na vašem uređaju možete izgledati kao da ste instalirali beta verziju u smislu da problem sa kojim se susrećete ranije nije otkriven od strane drugih korisnika. Možete pokušati da se prijavite na beta kanal.

 

ALFA, BETA I STABILNA VERZIJA

Šta su adaptibilne ikonice?

Prilagodljive odnosno adaptibilne ikonice su novina Android 8.0 sistema i predstavljaju različita grafička rešenja ikonice koja se time prilagođava okruženju.

 

Da li prilagodljive ikonice imaju neku konkretniju ulogu osim vizuelne?

Ne. Prilagodljive ikonice su samo vizuelni element i njihovo (ne)korišćenje ne utiče niti menja sadržaj aplikacije.

 

Kako da aktiviram prilagodljive ikonice?

Adaptibilne ikonice se ne aktiviraju već se automatski prilagođavaju odabranom okruženju. Dakle, potrebno je da u okruženju svog telefona ili tableta odaberete tip prilagodljive ikonice i celokupno okruženje uređaja će imati identičan izgled (odnosi se samo na aplikacije koje imaju ovu funkcionalnost).

 

Koje uslove moram ispuniti da bi se ikonice prikazale?

Ukoliko Vaš uređaj koristi Android 8.0 ili noviji sistem, spremni ste za korišćenje adaptibilnih ikonica. Za starije sisteme preporučujemo upotrebu Lawnchair okruženja jer je u internim tesitranjima jedino ono odobreno kao podržano. Nova ili Action launcher navode da podržavaju adaptibilne ikonice ali primenjuju algoritme koji to ipak ne čine na način kako je predviđeno, zbog čega nećete doživeti osmišljeni rezultat.

 

Kako prilagodljive ikonice izgledaju? Mogu li da biram između više ponuđenih? Da li su one različite među sobom?

Prvo što korisnik mora razumeti je da izgled ikonice ne utiče, recimo, na opciju aktivnih prečica. To znači da možete koristiti ikonicu koju želite i dobiti pristup aktivnim prečicama. Prilagodljive ikonice u osnovi izgledaju isto, ali je njihov spoljašnji rub drugačiji. Korisnik može preko okruženja da odabere (za ceo sistem) jedan od četiri tipa ikonice: kvadrat, zaobljeno, zaobljeni kvadrat ili suza. Time možemo reći da su ikonice iste, samo se bolje uklapaju sa odabranim okruženjem.

 

OBAVEŠTENJA

Šta su obaveštenja?

Svakoga jutra u 06:00 časova po srednjem evropskom vremenu na vaš telefon stiže informacija o Crkvenom prazniku za taj dan koja se prikazuje u obaveštenjima u vrhu početnog ekrana.

 

Postoje li preduslovi za prijem obaveštenja?

Korisnik mora najmanje da ispuni četiri osnovna uslova: 1) da je instalirana verzija aplikacije 10.XXX ; 2) da je uređaj uključen; 3) da je uređaj povezan na internet; 4) da je aplikacija "Ortodoksija" u trenutku prijema obaveštenja u pozadini (dakle nije otvorena i nije na spisku aplikacija kojima ste skoro pristupali). Korisnik mora imati u vidu da se i pored svih ispunjenih preduslova može dogoditi da mu obaveštenja ipak ne stižu. Više o ovom problemu pročitajte u nastavku.

 

Zašto i pored svega ne primam obaveštenja, a stiže mi od neke druge aplikacije?

Pojedini proizvođači uređaja primenjuju rešenja kako bi korisnicima doneli što duže trajanje baterije. Time se svim aplikacijama koje nisu sistemske onemogućava rad u pozadini. Ukoliko imate problem u prijemu obaveštenja, molimo vas da pogledate neko od rešenja u nastavku.

 

Kako da rešim problem prijema obaveštenja?

Ponudićemo vam 8 rešenja koja možete probati da primenite u cilju prijema obaveštenja:

- restartujte telefon - ovo je najjednostavnije rešenje koje možda reši problem;

- proverite da li su obaveštenja za aplikaciju uključena (više o uključivanju i isključivanju obaveštenja u nastavku);

- isključite optimizaciju baterije (na Android 9 i novijim sistemima) - putanja je: Podešavanja > Aplikacije & Obaveštenja > Ortodoksija > Napredno > Baterija > optimizacija baterije (Settings > Apps & Notifications > Ortodoksija > Advanced > Battery > Battery optimization);

- proverite podešavanja čuvara baterije proizvođača - ovo se odnosi na proizvođače koji vrše modifikacije sistema svojim okruženjima i svojim softverskim rešenjima. Na Xiaomi telefonima, na primer, pronađite opciju Bezbednost (Security) i proverite podešavanja. Ovakav softver ćete pronaći i na telefonima drugih proizvođača kao što su Samsung, Honor itd;

- proverite da li je aktivan mod "ne uznemiravaj" (do not disturb) - otvorite putanju Podešavanja > Zvuk (ili Obavštenja, zavisno od proizvođača) > Ne uznemiravaj (Settings > Sound (Notifications) > Do Not Disturb. Ako iz nekog razloga ne možete da nađete ovo podešavanje, u vrhu Podešavanja odaberite pretragu i ukucajte traženi termin (Do not disturb);

- proverite da li je omogućen pozadinski prenos podataka - iako Ortodoksija ne zavisi od interneta, obaveštenja zahtevaju komunikaciju sa serverom kako bi bila dostavljena. Na putanji: Podešavanja > Aplikacije & Obaveštenja > Ortodoksija > Korišćenje podataka > Podaci u pozadini (Settings > Apps & Notifications > [App name] > Data Usage > Background Data) proverite da li je opcija uključena;

- proverite da li je dozvoljeno da aplikacija radi u pozadini - kako je već navedeno, noviji Android sistemi blokiraju aplikacije kako bi uštedeli bateriju. Ipak, to se održava i na prijem obaveštenja. Proverite status aplikacije na Podešavanja > Aplikacije & Obaveštenja > Ortodoksija > Baterija  > Pozadinsko ograničenje (Settings > Apps & Notifications > [App name] > Battery > Background Restriction.);

- uklonite i ponovo instalirajte aplikaciju (važno: ako imate sadržaj sačuvan u beležnici, on će ovim korakom biti izbirsan!).

 

Mogu li da isključim obaveštenja?

Naravno. Obaveštenja se mogu uključivati i isključivati shodno želji korisnika. Odaberite putanju Podešavanja > Aplikacije & Obaveštenja > Ortodoksija > Obaveštenja  (Settings > Apps & Notifications > [App name] > Battery > Notifications.). Alternativno, na novijim sistemima (Android 5 i noviji) otvorite putanju Podešavanja > Zvuci i obaveštenja > Obaveštanja aplikacija (Settings > Sound & notification > App notifications) gde će biti prikazane sve aplikacije koje dostavljaju obaveštenja. Isključite opciju prijema za Ortodoksiju.

 

Da li će se upotreba obaveštenja odraziti na potrošnju baterije?

Kratak odgovor je: ne. Obaveštenja se dostavljaju znatno ređe nego od strane drugih aplikacija čime je potrošnja baterije od strane aplikacije "Ortodoksija" zanemarljiva.

 

Mogu li da uključim zvuk za prijem obevštenja?

Ne. S obzirom da se obaveštenja dostavljaju u jutarnjim satima, predefinisan je prijem bez zvuka kako bi se izbegao svaki vid uznemiravanja.

 

Poruka mi je stigla pre/nakon definisanog vremena?

Ukoliko ste otputovali van definisane vremenske zone u kojoj se vrši prijem poruka, poruka će biti dostavljena prema vremenu u toj zoni. Takođe, moguća su serverska odstupanja koja sistemski nisu predviđena.

 

Propustio sam prijem obaveštenja. Šta sada?

Svako obaveštenje važi 24 sata. To znači da u svakom trenutku između 06:00 časova ujutru do narednog dana u isto vreme možete dobiti obaveštenje odmah po uključivanju telefona. Ukoliko nekog dana ipak niste primili obavštenje, možete otvoriti kalendar (preko vidžeta, pločice ili prečice) i pogledati praznik za taj dan.

 

Da li se obaveštenja naplaćuju?

Sama obaveštenja su besplatna, ali se prenos podataka naplaćuje od strane vašeg davaoca usluga. S obzirom da je obaveštenje vrlo mala količina podataka, nećete primetiti značajnu potrošnju podataka ili povećanu naplatu.

 

Da li moram da dam neku korisničku dozvolu za prijem obaveštenja?

Naša politika je da za rad aplikacija nisu potrebne korisničke dozvole. Ovo važi i za prijem obaveštenja.

 

Šta se dešava ako blokiram obaveštenja?

Aplikacija Ortodoksija će nastaviti da funkcioniše kao i do tog trenutka. Drugim rečima, isključivanje obeveštenja nećete uticati na rad aplikcije.

 

OSTALO

Dao sam predlog ili sugestiju u Play prodavnici za jednu od aplikacija, dobio sam odgovor da je predlog ubeležen ali te opcije ipak nema u novom ažuriranju?

Razvoju svake naše aplikacije pristupamo vrelo detaljno i ozbiljno. Na isti način prihvatamo svaki komentar korisnika. Potrebno je da korisnik ipak ima razumevanje samog razvojnog procesa: kada napišete svoj predlog ili sugestiju, ona se beleži u vremensku liniju razvoja aplikacije (priprema, izrada, alfa, beta i stabilna verzija) gde svaki korak ima jasno projektovane rokove. Ukoliko je zahtev visoke složenosti, a aplikacija je već u poslednjoj fazi testiranja (beta kanal) te se bliži rok njenog objavljivanja, takav predlog se odlaže za narednu verziju sa čijom se implementacijom započinje odmah nakon objavljivanja stabilne verzije. Kada je predlog odobren u prvoj - pripremnoj fazi (faza procene funkcionalnosti predloga), pristupa se drugoj fazi u kojoj se proverava usklađenost ideje sa politikom izrade aplikacija (očuvanje integriteta, zabrana pristupa podacima i drugo), te ukoliko je i ova faza zadovoljena, pristupa se pronalaženju najboljeg rešenja kako bi nova funkcionalnost bila dodata u samu aplikaciju. Dakle, svaki vaš predlog nam je od velikog značaja, ali nije moguće odgovoriti na svaki zahtev ukoliko se on uklapa sa principima našeg rada.

 

Koji je zvaničan kanal aplikacija na društvenim mrežama?

Trenutno ne postoji ni jedan kanal na društvenim mrežama na kojem nas možete pratiti.

 

Zašto neki korisnici dobijaju noviju verziju aplikaciju pre mene?

Dostupnost aplikacije zavisi od podešavanja Vašeg telefona, odnosno pristupa internetu. Sa druge strane, počevši od verzije 8 aplikacije "Ortodoksija", distribucija se vrši postupno korisnicima tako da razlika u dostupnosti može odstupati i do nekoliko dana.

 

Šta su okruženja?

Okruženje je softversko rešenje koje vidite kada uključite svoj uređaj. Ono se ne odnosi sa pozadinu ekrana ili izgled ikonica (mada može uticati) već na to kako telefon reaguje na Vaše akcije (raspored ikonica, pristup spisku svih aplikacija i drugo). Prilikom pretrage okruženja u Google Play prodavnici koristite termin "launcher".

 

Niste našli odgovor na pitanje? Zašto nam ne pošaljete mail?

 

 

 

Copyright 2015 - 2020. IPS