Od 11. jula 2016. godine kada smo predstavili našu prvu aplikaciju "Ortodoksija" u Google Play prodavnici pa sve do danas korisnici su nam postavljali različita pitanja. Zato smo u okviru aplikacije "Ortodoksija" kreirali odgovore na najčešća pitanja.
Na ovoj stranici možete pronaći odgovore na najčešća pitanja u vezi svih naših aplikacija. Ako odgovor koji tražite nije ovde, pošaljite nam poruku. Potrudićemo se da Vam odgovor dostavimo u roku od 24 sata, a Vaše predloge, sugestije i kritike zabeležiti i primeniti u daljem razvoju.

INSTALACIJA I KORIŠĆENJE

Gde mogu preuzeti aplikacije?
Zvanični i jedini kanal distribucije naših aplikacija jeste Google Play prodavnica. Preuzimanje aplikacija na drugim sajtovima i na druge načine može delimično ili u potpunosti predstavljati bezbednosni rizik za korisnika.

Šta mi je potrebno da bih instalirao aplikaciju?
Da biste instalirali aplikaciju potrebna Vam je internet veza i pristup Google Play prodavnici, te minimum 200Mb slobodnog prostora na uređaju (Android sistem može blokirati instalaciju ako imate manje slobodnog prostora).

Zašto veličina instalirane datoteke nije ista na različitim uređajima?
Veličina instalacione datoteke svake aplikacije je jedinstvena za sve verzije Android sistema i prikazana je na stranici aplikacije u Google Play prodavnice u dnu opisa. S obzirom da se Android sistemi razlikuju među sobom tako je i način kako se aplikacije instaliraju i pokreću drugačiji. Na sistemima posle Android 4.4 (posebno 6.0 i novijim), aplikacije zauzimaju više prostora u uređaju ali se i brže pokreću. Primetićete i značajnu razliku u zauzetom prostoru između starijih i novijih sistema koja može iznositi i do 15 Mb.

Mogu li aplikaciju instalirati na eksternu karticu?
Celu aplikaciju ne možete instalirati na eksternu karticu i to je sistemsko oganičenje (ograničenje operativnog sistema). Ipak, sve aplikacije poseduju opciju za prebacivanje dela sadržaja na karticu. Ova mogućnost se lako može koristiti na sistemima zaključno sa verzijom 5.1.1 odabirom opcije na putanji Podešavalja > Aplikacije > [naziv aplikacije] > Prebaci na SD karticu. Korišćenje ove mogućnosti ne zahteva prethodne modifikacije sistema. Na novijim sistemima (od verzije 6.0) prebacivanje dela sadržaja aplikacije nije podrazumevano omogućeno. Sadržaj stoga možete pokušati da prebacite samo ukoliko koristite neku od aplikacija koja omogućava ovu funkciju. Druga mogućnost je korišćenje brzih eksternih kartica koje je potrebno prilikom prvog korišćenja podesiti kao interni prostor (vodite računa da se tako podešena kartica više ne može koristiti kao prenosna) pri čemu će ih Android tretirati objedinjeno sa već predifinisanihm prostorom za skladištenje podataka (ROM). Ukoliko korisnici koriste sisteme do verzije 5.1.1. prebacivanjem sadržaja na karticu aplikacija će u uređaju zauzeti znatno manje prostora (na primer, oko 10 Mb) dok će ostatak biti smešten na eksterni prostor. Imajte u vidu da će prilikom instalacije novije verzije doći do ponovne instalacije na internu memoriju te postupak prebacivanja sadržaja morate ponoviti.

Šta mi je potrebno da bih koristio aplikacije?
Za većinu funkcija aplikacija dovoljan je samo uređaj sa Android operativnim sistemom verzije 4.1 ili novijim. Neke dodatne funkcionalnosti poput prečica na početnom ekranu ili adaptibilnih ikonica traže novije verzija sistema ili drugačije okruženje.

Da li postoji uslov rezolucije ekrana?
Ne. Svaki uređaj bez obzira na dijagonalu ekrana može pokrenuti svaku od aplikacija i doneti identično iskustvo.

Na kojim uređajima mogu instalirati aplikacije?
Svaki uređaj koji poseduje pristup Google Play prodavnici je u mogućnosti da pokrene svaku našu aplikaciju. To znači da se aplikacije mogu instalirati na telefone, tablete, računare i TV uređaje. Aplikacije nisu prilagođene za upotrebu na pametnim časovnicima.

Zašto mi Play prodavnica pokazuje da su aplikacije samo za telefone? Instalirao sam aplikaciju na teblet od 10 inča ali izgleda čudno?
Prilikom instalacije na uređaje veće dijagonale, korisnici će prethodno u samoj prodavnici videti naznaku da su aplikacije kreirane za telefone. To znači da u njihovom dizajniranju nisu korišćenja određena pravila koja postoje za uređaje većih dijagonala. I pored toga aplikacije se mogu instalirati, a doneće vam iskustvo identično onom na telefonu.

Da li mi treba pristup internetu da bih koristio aplikacije?
Ne. Ni jedan deo ni jedne od naših aplikacija ne zahteva internet vezu.

Zašto ne mogu da kopiram sadržaj aplikacija?
Kopiranje je moguće samo iz sadržaja koje kreira korisnik. Jedinu takvu mogućnost pruža Beležnica u aplikaciji "Ortodoksija". Sav ostali sadržaj je zaštićen autorskim pravima drugih proizvođača i kao takav nije dostupan za manipulaciju od strane korisnika.

Koliko su česte nove verzije aplikacija?
Nove verzije su dostupne kada se u aplikaciji pojave novi sadržaji ili kada su otklonjene uočene greške. Dinamika ažuriranja stoga nije jasno određena. Najčešća ažuriranja ima aplikacija "Ortodoksija" koja se ažurira 4 puta godišnje, u toku velikih postova, dok se druge aplikacije ažuriraju do 1 put godišnje.

Da li moram da preuzmem novu verziju aplikacije?
Ne, ali je preporučljivo. Nove verzije donose nove sadržaje, a eventualne nepravilnosti u radu su otklonjene.

Zašto ne mogu da sačuvam crtež iz "Ortodoksije" niti da ga podelim sa drugima? To je sadržaj koji sam sam kreirao.
Kopiranje korisničkog sadržaja omogućeno je samo iz Beležnice. Snimanje i/ili deljenje iz Crtanja nije omogućeno jer aplikacija nema pristup ni jednom delu uređaja niti dozvolama.

WIDGETI

Zašto ni jedna aplikacija nema dodatke (widget), kao što je recimo kalendar iz "Ortodoksije" koji mogu staviti na početni ekran?
Ni jedna naša aplikacija ne traži pristup korisničkim dozvolama. Treba imati u vidu i da dodaci često mogu predstavljati uzrok bržeg pražnjenja baterije. Što se aplikacije Ortodoksija konkretno tiče, kalendar predstavlja samo njen koristan dodatak ali ne i osnovnu oko koje je formiran ostali sadržaj. Kako bismo nadomestili nedostatak widgeta, aplikaciju Ortodoksija obogatili smo direktnim pristupom prečicama sa početnog ekrana. Ako želite još brži pristup kalendaru, možete kreirati direktnu prečicu na početnom ekranu. Korisnici društvene mreže Twitter svakoga jutra mogu dobijati informaciju o kalendaru za taj dan kao i druge sadržaje. Za više informacija pogledajte odeljak "Ostalo".

Kako da postavim direktan pristup kalendaru na početnom ekranu telefona?
Ukoliko ispunjavate uslove za korišćenje prečica, prvo je potrebno da ikonicu aplikacije postavite na početni ekran telefona. Kliknite na ikonicu i zadržite pritisak dok se ne pojavi meni u kojem se nalaze opcije kalendar, molitvenik, Sveto pismo i posna hrana. Primetićete da je u desnom delu menija svake od opcija oznaka = (od verzije 7.1). Kliknite na ovu oznaku u meniju koji želite da izdvojite i ne puštajte dok se opcija menija ne izdvoji. Smestite je gde želite na ekranu, a prečicu za pristup samoj aplikaciji možete ukloniti sa početnog ekrana.


PREČICE

Zar prečica na početnom ekranu nije ikonica instalirane aplikacije?
Jeste. Ipak, od verziji Android sistema 7.1, kada korisnik klikne na ikonicu aplikacije, pojaviće se dodatne opcije. To su prečice.

Zašto nemam pristup prečicama na početnom ekranu uređaja?
Za upotrebu prečica na početnom ekranu telefona/tableta, potrebno je da vaš uređaj ispunjava jedan od dva uslova: da ga pokreće Android sistem verzije 7.1 ili noviji (što je sistemski zahtev), ili da koristite drugačije okruženje poput Lawnchair, Action ili Nova Launcher ili drugih koji imaju implementiranu ovu funkcionalnost (dostupni u Google Play prodavnici). Ako posedujete neko od navedenih okruženja, verzija sistema nije važna (najčešće su podržane sve od 4.1 do 8.0). Takođe, imajte u vidu da trenutno samo aplikacija "Ortodoksija" poseduje ovu opciju.

Koja je prednost prečice?
Prečica na početnom ekranu omogućava da sa jednog mesta, bez otvaranja aplikacije, direktno pristupite Pravoslavnom kalendaru, Svetom pismu, molitveniku ili posnom kuvaru. Takođe, prečica na početnom ekranu može da se razdvoji i da se kreira nova direktna prečica samo za kalendar, samo za molitvenik, samo za Sveto pismo ili samo za kuvar odnosno za više njih istovremeno.

Kako da kreiram direktnu prečicu?
Prvo je potrebno da ikonicu aplikacije "Ortodoksija" postavite na početni ekran telefona. Kliknite na ikonicu i zadržite pritisak dok se ne pojavi meni u kojem se nalaze opcije kalendar, molitvenik i jelovnik. Primetićete da je u desnom delu menija svake od opcija oznaka = . Kliknite na ovu oznaku u meniju koji želite da izdvojite i ne puštajte dok se opcija menija ne izdvoji. Smestite je gde želite na ekranu, a prečicu za pristup samoj aplikaciji možete ukloniti sa početnog ekrana.

U čemu je razlika između prečice na početnom ekranu u odnosu na prečice u okviru aplikacije?
Prečice u okviru aplikacije koje su smeštene u dnu početnog ekrana aplikacije takođe omogućavaju da brže pristupite molitveniku, Svetom pismu, kalendaru ili kuvaru ali se aplikacija ipak prethodno mora otvoriti.

Primetio sam da na nekim uređajima u spisku widgeta postoje i oni koji se nalaze u okviru "Ortodoksije"?
Pojedina prilagođena okruženja u svojim verzijama (na primer Action launcher) nude mogućnost da se prečice u aplikaciji tretiraju kao widgeti. Ukoliko imate takvo okruženje, možete postaviti widget na početni ekran kao i bilo koju drugu prečicu. Ipak, Ortodoksija nativno nema ovu opciju.

DODACI

Šta su dodaci?
Dodaci su zasebne aplikacije koje se preuzimaju i instaliraju iz Google Play prodavnice, a koje su osmišljene i dizajnirane tako da proširuju sadržaj "Ortodoksije".

Moram li da instaliram dodatak?
Ne. Svaki dodatak možete instalirati nezavisno što znači da možete instalirati samo jedan od njih, sve ili ni jedan. Prisustvo dodataka neće uticati na rad aplikacije "Ortodoksija". Svakako, uvek imate mogućnost da dodatak uklonite i naknadno ga ponovo instalirate. Isto tako, imate mogućnost da kombinujete aplikacije i na drugi način - možete instalirati "Ortodoksiju mini" i "Hrišćanski rečnik" ili samo "Hrišćanski rečnik". Aplikacije su u tom smislu potpuno modularne.

Koji su dodaci dostupni?
Korisnicima su za sada na raspolaganju tri dodatka: Pojanik - sa odabranom duhovnom muzikom, Hrišćanski rečnik - nova verzija pomoćnika koji donosi odgovore na više od 500 pitanja u vezi Pravoslavlja i Troparnik - sa više od 700 tropara i kondaka za svaki dan u godini.

Zašto su uopšte nastali dodaci? Više mi je odgovaralo dok su bili deo "Ortodoksije".
Dodaci su nastali upravo iz razloga pružanja izbora i najboljeg iskustva za korisnike. Savesnom politikom kojom se upravljamo prilikom kreiranja sadržaja vrlo ozbiljno i pažljivo prihvatamo svaku korisničku sugestiju. Kako su pojedini korisnici smatrali da im aplikacija "Ortodoksija" zauzima previše mesta u uređajima, a da im pojedini sadržaji nisu stalno potrebni, nastali su dodaci - opcije proširivog sadržaja kojim se pruža mogućnost izbora. Dodacima je omogućeno da aplikacija "Ortodoksija" zauzme i do 40% manje prostora u uređaju, a da korisnici kada to požele dodatno oslobode prostor na uređaju uklanjanjem dodatka koji im trenutno ne treba, odnosno da njihovom instalacijom svoj duhovni život dodatno upotpune.

Da li dodaci imaju pristup internetu?
Ne. Sledeći politiku i dizajn u kojem je kreirana svaka naša aplikacija, ni jedan od dodataka ne traži dozvole za rad, nema pristup internetu ili drugim delovima vašeg uređaja.

Kako da sakrijem ikonicu dodatka iz okruženja?
S obzirom da se svaki dodatak može instalirati i koristiti na uređaju i bez prisustva aplikacije "Ortodoksija", opcija sakrivanja ikonice aplikacije nije omogućena. Ukoliko želite da sakrijete ikonicu aplikacije iz okruženja i pristup omogućite samo iz aplikacije "Ortodoksija", konsultujte uputstvo okruženja koje koristite kako biste saznali o postupku. Većina okruženja omogućava ovu opciju.

Primetio sam da dodatak "Pojanik" zauzima puno prostora u uređaju?
Korišćenjem dodataka "Pojanik" u uređaju će se privremeno skladištiti podaci koje možete obrisati. Ovo se čini na putanji uređaja Podešavanja > Aplikacije > Pojanik > Podaci > Očisti podatke (putanja može odstupati u zavisnosti od verzije Android sistema). Brisanjem ovih podataka nećete ukloniti aplikaciju niti ćete promeniti njen sadržaj.

ALFA, BETA I STABILNA VERZIJA

Šta su alfa, beta i stabilna verzija?
Naše aplikacije se kreiraju tako da donesu najbolje iskustvo. Stoga neke od njih prolaze određene faze u razvoju i postepeno se distribuiraju tržištu. Alfa verzija aplikacije znači da je ona u ranoj fazi razvoja. Takva aplikacija još nije namenjena širokom krugu korisnika (ograničeno testiranje, posebne funkcionalnosti koje nisu namenjene korisnicima ili prvo pojavljivanje aplikacije). Konkretno, sve aplikacije - dodaci obavezno prolaze kroz alfa fazu tesitranja i dostupni su korisnicima samo na njihov zahtev. Beta faza je faza tesiranja aplikacije u korisničkom okruženju uz dodavanje i uklanjanje pojedinih funkcija kako bi se dobilo najbolje iskustvo. Beta fazu trenutno ima samo aplikacija "Ortodoksija". Pristup beta kanalu vrši se preko Play prodavnice na stranici aplikacije. Stabilna verzija je kanal konačne distribucije aplikacije korisnicima. Važno je skrenuti pažnju da su sve aplikacije, bez obzira na fazu u kojoj se nalaze, dostupne samo preko Google Play prodavnice.

U čemu je razlika između nezavisne i integrisane beta verzije aplikacije?
Nezavisna verzija aplikacije koju je aplikacija "Ortodoksija" imala u jednom periodu mogla je biti instalirana uporedo sa stabilnom verzijom. Kako je to od korisnika tražilo dupli prostor za instalaciju beta i stabilne verzije beta verzija je postala integrisani kanal čime je korisniku ostavljena mogućnost da odabere trenutak u kojem će se priključiti beta verziji čime će uvek imati instaliranu samo jednu verziju aplikacije.

Koja je razlika između beta i stabilne verzije?
Beta verzija ukazuje da su aplikaciji dodate funkcije koje su još uvek u fazi testiranja, odnosno eksperimentalne, te ne moraju biti u potpunosti operabilne, pružiti najbolje iskustvo niti implementirane u finalnoj verziji. Zbog velikog broja različitih uređaja i verzija sistema, aplikacija se testira u korisničkoj upotrebi (beta kanal), nakon čega prelazi u stabilnu verziju. S obzirom da se testiranja vrše pažljivo i detaljno, očekivano je da beta verzija bude vrlo približna stabilnoj. Ipak, pojedini korisnici mogu doživeti iznenadna zatvaranja aplikacije, prestanak odgovora aplikacije na korisnički zahtev ili druge manje probleme u radu. Stoga je beta verzija samo preventivni korak u cilju dobijanja najboljeg kvaliteta u upotrebi aplikacije. Trajanje jednog beta ciklusa je između nedelju i mesec dana.

Koji je preduslov za korišćenje beta verzije i kako da znam da li koristim stabilnu ili beta verziju?
Da biste imali pristup beta kanalu, morate imati instaliranu stabilnu verziju aplikacije "Ortodoksija". Dovoljno je da na stranici aplikacije u Google Play prodavnici (sa Vašeg uređaja ili preko računara) odaberete link za prijavljivanje na beta listu koji je nalazi u okviru opisa aplikacije. Otvoriće se nova stranica kojoj morate pristupiti preko svog Google naloga (uslov koji postavlja Google) gde ćete moći da se prijavite na beta listu. Potom ćete biti vraćeni u prodavnicu gde će nakon nekog vremena biti ponuđena nova (beta) verzija za ažuriranje. Vizuleno, razlika je očigledna u okviru same prodavnice: korisnici koji imaju instaliranu stabilnu verziju imaće priliku da vide samo sadržaj koji se nudi u toj verziji, dok će beta korisnicima naslov aplikacije glasiti Ortodoksija (Beta), a u opisu šta je novo stajaće izmene unete u dostupnom beta ažuriranju. Uz navedeno, ispod naziva aplikacije stajaće tekst "Vi ste beta tester ove aplikacije. Odlično!" Takođe, aplikacija će biti dostupna u okviru posebne kartice u samoj prodavnici: pored ažuriranja i svih aplikacija pojaviće se i kartica beta.


Mogu li se vratiti na stabilnu verziju?
Kada korisnik počne sa korišćenjem beta verzije, dobijaće svaku izmenu u narednom periodu do trenutka kada aplikacija bude unapređena u stabilnu verziji (kada stabilna verzija bude novija od beta kanala). Tog trenutka, korisnik će koristiti stabilnu verziju do naredne beta izmene. Ukoliko više ne želite da korisitite beta verziju, možete se odjaviti preko Google Play prodavnice. Ako se odlučite da napustite beta kanal pre naredne stabine verzije to možete učiniti sa iste stranice u Google Play prodavnici.

Moram li instalirati beta verziju i da li je mogu ukloniti?
Nemate nikakvu obavezu da instalirate beta verziju. Uklanjanje beta verzije se vrši napuštanjem kanala preko Google prodavnice na Vašem uređaju (telefonu, tabletu) gde je potrebno da iz menija instaliranih aplikacija odaberete karticu „beta“ a potom klikom na naziv aplikacije, na dnu njene stranice, u delu „Vi ste beta tester“ na opciju „napusti“. VAŽNO: Ukoliko se odlučite da uklonite (izbrišete, deinstalirate) aplikaciju, to se neće odnositi na beta verziju, već na Ortodoksiju u celini! Time ćete izgubiti eventualne podatke koje ste sačuvali u beležnici! Nakon odjavljivanja sa beta liste, Google prodavnica vas može vratiti na poslednju stabilnu verziju aplikacije, a nove beta verzije više nećete dobijati. Kada poželite, možete se ponovo prijaviti na beta kanal.

Mogu li paralelno instalirati stabilnu i beta verziju na svom uređaju?
Ne. Beta verzija je integrisana i više nije reč o dve odvojene, već o jednoj aplikaciji u dva oblika.

Instalirao sam stabilnu verziju ali se ne ponaša na predviđeni način.
Ukoliko doživite ovakvo iskustvo, obavezno se obratite elektronskom poštom autoru aplikacije kako biste ukazali na problem. Imajte u vidu da ako aplikaciju koristite prvi put, njena instalacija na vašem uređaju možete izgledati kao da ste instalirali beta verziju u smislu da problem sa kojim se susrećete ranije nije otkriven od strane drugih korisnika. Možete pokušati da se prijavite na beta kanal.

ADAPTIBILNE IKONICE

Šta su adaptibilne ikonice?
Prilagodljive odnosno adaptibilne ikonice su novina Android 8.0 sistema i predstavljaju različita grafička rešenja ikonice koja se time prilagođava okruženju.

Da li prilagodljive ikonice imaju neku konkretniju ulogu osim vizuelne?
Ne. Prilagodljive ikonice su samo vizuelni element i njihovo (ne)korišćenje ne utiče niti menja sadržaj aplikacije.

Kako da aktiviram prilagodljive ikonice?
Adaptibilne ikonice se ne aktiviraju već se automatski prilagođavaju odabranom okruženju. Dakle, potrebno je da u okruženju svog telefona ili tableta odaberete tip prilagodljive ikonice i celokupno okruženje uređaja će imati identičan izgled (odnosi se samo na aplikacije koje imaju ovu funkcionalnost).

Koje uslove moram ispuniti da bi se ikonice prikazale?
Ukoliko Vaš uređaj koristi Android 8.0 ili noviji sistem, spremni ste za korišćenje adaptibilnih ikonica. Za starije sisteme preporučujemo upotrebu Lawnchair okruženja jer je u internim tesitranjima jedino ono odobreno kao podržano. Nova ili Action launcher navode da podržavaju adaptibilne ikonice ali primenjuju algoritme koji to ipak ne čine na način kako je predviđeno, zbog čega nećete doživeti osmišljeni rezultat.

Kako prilagodljive ikonice izgledaju? Mogu li da biram između više ponuđenih? Da li su one različite među sobom?
Prvo što korisnik mora razumeti je da izgled ikonice ne utiče, recimo, na opciju aktivnih prečica. To znači da možete koristiti ikonicu koju želite i dobiti pristup aktivnim prečicama. Prilagodljive ikonice u osnovi izgledaju isto, ali je njihov spoljašnji rub drugačiji. Korisnik može preko okruženja da odabere (za ceo sistem) jedan od četiri tipa ikonice: kvadrat, zaobljeno, zaobljeni kvadrat ili suza. Time možemo reći da su ikonice iste, samo se bolje uklapaju sa odabranim okruženjem.

OSTALO

Koji je zvaničan kanal aplikacija na društvenim mrežama?
Trenutno ne postoji ni jedan kanal na društvenim mrežama na kojem nas možete pratiti.

Zašto neki korisnici dobijaju noviju verziju aplikaciju pre mene?
Dostupnost aplikacije zavisi od podešavanja Vašeg telefona, odnosno pristupa internetu. Sa druge strane, počevši od verzije 8 aplikacije "Ortodoksija", distribucija se vrši postupno korisnicima tako da razlika u dostupnosti može odstupati i do nekoliko dana.

Šta su okruženja?
Okruženje je softversko rešenje koje vidite kada uključite svoj uređaj. Ono se ne odnosi sa pozadinu ekrana ili izgled ikonica (mada može uticati) već na to kako telefon reaguje na Vaše akcije (raspored ikonica, pristup spisku svih aplikacija i drugo). Prilikom postavljanja upita u Google Play prodavnici koristite termin "launcher".

Niste našli odgovor na pitanje? Zašto nam ne pošaljete mail?